Genomineerde bedrijven

Lees hieronder de beschrijvingen van de genomineerde bedrijven en stem daarna op jouw favoriet!

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
SUNT | The Banana Factory

Dit bedrijf is op nationaal en internationaal niveau enorme stappen aan het zetten op gebied van het terugdringen van voedselverspilling. De voedingsindustrie is namelijk verantwoordelijk voor 1/3 van de klimaatbelasting. Door de bouw van ’s werelds eerste bananenfabriek zullen zij bananen redden uit de Europese havens (BeNeLux) welke momenteel onnodig en tegen hoge kosten worden vernietigd. De kostenbesparing die importeurs genereren door hun bananen niet langer te laten vernietigen, maar te laten verwerken tot hoogwaardige grondstof in de bananenfabriek, wordt teruggedrongen de keten in zodat ook de boeren profiteren. 

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
Corbion

Ondersteunen van DSG goals, uitvoeren LCA’s, duurzaamheid bevorderen in de keten en onderschrijven CO2-reductie goals om opwarming van de aarde te voorkomen.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
Dusseldorp

Al jaren is Dusseldorp koploper op duurzaamheid, cirulariteit en sociaal economisch. Dat blijkt uit de vele vernieuwingen en investeringen. Dit maakt dat de medewerkers trots zijn om voor deze werkgever te mogen werken.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Kompan BV

Na jaren onderzoek is het gelukt om veilig speeltoestellen te maken van post-consumer kunststoffen en textiel. Oude visnetten uit zee, afgedankt textiel dat niet meer bruikbaar is in de textielindustrie, kunststof flacons van o.a. ziekenhuizen etc. worden nu nieuwe speeltoestellen. Alle gebruikte post consumer materialen kennen een circulaire toepassing. Ze kunnen oneindig (her)gebruikt worden. Met deze ontwikkeling worden én volwassenen én kinderen aan het denken gezet, en maken ze spelenderwijs kennis, over de oorsprong van de grondstoffen die we gebruiken. Kinderen leren spelenderwijs dat gerecyclede materialen veilig en duurzaam ingezet kunnen worden.

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
Geowall

Het maken van blokken/stenen van vrijkomende grond/slib op een Co2, zodat gebruik van nog te delven bouwstoffen tot een miniem wordt beperkt.

https://www.kws.nl/nl/nieuws/detail/zwolse-dive-under-met-duurzame-geowall-stenen-van-bagger

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
Reinten Infra

Vanuit een bedrijfstak die niet direct als duurzaam bekend staat alles op alles te zetten om klaar voor de toekomst te zijn. Binnen alle gelederen van circulaire nieuwbouw tot producten en procesopzet is het vanuit duurzaamheid opgezet. Dit bedrijf kan als voorbeeld voor veel collega’s dienen. 

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
Social Club Den Haag

Probeert duurzame en sociale ondernemers te verbinden.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Kennemer Wonen

Kennemer Wonen staat er voor dat er voldoende betaalbare huurwoningen beschikbaar zijn voor onze bewoners, nu en in de toekomst. Duurzaamheid is het derde belangrijk thema waar we een opgave hebben en vraagt om forse investeringen. Het is onze uitdaging om te zoeken
naar de optimale balans tussen de thema’s betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid.

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
Vink Bouw B.V.

Vink Bouw is vooruitstrevend op o.a. gebied van duurzaamheid. Zij hebben een duidelijke stip aan de horizon gezet met duurzaamheid als belangrijke pijler om met hun vette projecten de wereld een stuk mooier te maken met aandacht voor mens en omgeving. Dit doen zij al jaren met allerlei mooie toepassingen zoals een demontabel betoncasco, gerecycled hout uit de waterbouw als gevelbekleding etc. en bouwen dit momenteel uit met bijv. een smartgrid op het project Republica in A’dam, een biobased houtskeletbouw woning voor Starters met hun CUBE concept, een groene gevel met bewateringssysteem in het project Lab4You in A’dam maar ook deelname aan de Circle of Concrete, deelname aan de CO2 ladder en aan de beweging 100monthstochange, 100% CO2 neutraal in 2030 en deelname aan het ontwikkelen van een gamification learning tool samen met The Phi Factory waarmee we duurzaamheidsbewust zijn binnen Vink Bouw maar ook in de keten bij hun partners gaan vergroten. Sinds een jaar heeft Vink Bouw een MVO manager aangesteld om impact te vergroten. Vink Bouw kenmerkt zich door een brede aanpak die zich uitstrekt tot ver in de keten en neemt verantwoordelijkheid om partner te helpen in ontwikkeling en daarmee te kunnen versnellen.

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
Corbion

Ondersteunen van DSG goals, uitvoeren LCA’s, duurzaamheid bevorderen in de keten en onderschrijven CO2-reductie goals om opwarming van de aarde te voorkomen.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
PHI Factory

PHI Factory is een gepassioneerd en gedreven adviesbureau. Met een aanstekelijk enthousiasme ondersteunen we organisaties bij het vertalen van de duurzame en circulaire ambities naar praktische projecten en oplossingen. Onze Big Hairy Audacious Goal is om alle organisaties in Nederland te versnellen naar een circulaire economie voor 2040.

Duurzaamheid zit in ons DNA: reizen met de trein en digitaal werken. Als circulair expert en ervaringsdeskundigen zetten wij ons voor 100% in om elk project tot een succes te maken. Dit doen wij in co-creatie met onze klanten en partners. We gaan de verbinding aan, delen onze kennis en durven te experimenteren.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Greenchoice

Wij streven naar een toekomst waarin iedere Nederlander zich écht bewust is van zijn energieverbruik, energie bespaart en zelf – of samen met anderen – actief groene energie opwekt. In onze ideale toekomst wordt dit makkelijker en leuker door nieuwe, betaalbare en betrouwbare technologieën. We gaan voor Altijd Groen: 365 dagen per jaar én 24 uur per dag duurzame energie.

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
Satelliet hospitality furniture

Satelliet staat midden in de maatschappij en is zich bewust van haar invloed op de samenleving en het milieu. Wij erkennen onze verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst zodat de generaties na ons in hun behoeftes kunnen voorzien. Duurzaamheid is niet alleen recycling, maar zit verweven in alle aspecten van de bedrijfsvoering. Van ontwikkeling tot productie, van levering tot het onderhoud en alle processen en mensen die hiermee gemoeid zijn. Onze normen en waarden delen wij met onze partners en leveranciers waardoor wij in toenemende mate duurzame oplossingen aan kunnen bieden.

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
The Green Branch

The Green Branch zet herbebossingsprojecten op en financiert deze met bedrijven die verantwoordelijkheid willen nemen voor hun CO2 uitstoot. Het is een jong en gedreven team en heeft in 1 jaar tijd al meer dan 1500 hectare herbebost.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
Groenpand

Groenpand is totaal verduurzamer van gebouwd Nederland. Zowel particulier als zakelijk, voor zowel woningen als bedrijfspanden. Hierbij worden innovaties daadwerkelijk toegepast in de praktijk en samengevoegd met de reeds geaccepteerde manieren van verduurzamen (zoals zonnepanelen, warmtepompen, isolatie, laadpalen, batterijen en meer). Groenpand is sinds januari ook zelf pandeigenaar en mag haar pand inmiddels tot de duurzaamste van Utrecht noemen.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Roompot Group

Alle nieuwe parken worden duurzaam gemaakt en in alles wordt rekening gehouden met het milieu. Gebruik op de parken steeds meer gasloos aardwarmte en natuurlijke energie

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
AIR-serv Netherlands B.V.

We hebben een zeer eenzijdige dienst die we aanbieden, maar wel met een grote impact. Hier staan we (zelf) niet altijd bij stil. We exploiteren Banden pompen bij, met name, tankstations. Momenteel staan er meer dan 2000 opgesteld in Nederland. Hiermee dragen we bij aan de reductie van o.a. brandstof, CO2 en fijnstof uitstoot.

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
De Geluksvogel b.v.

Een kleinschalig project waarbij kippen, zowel de hennen als de hanen, onder de meest dier- en boervriendelijke leefomstandigheden in mobiele kippenkarren gehouden worden om eieren en vlees te produceren.

Vanuit de natuur krijg je bij het uitbroeden van eieren over het algemeen net zoveel hanen als hennen. Bij GeluksVogel vinden wij dat haantjes niet vernietigd mogen worden net na de geboorte. Dus voor elke hen die bij GeluksVogel rondscharrelt wordt ook een haan grootgebracht.

We hebben alleen kippen en hanen waarvan de ouders óók biologisch zijn opgegroeid. Hiermee lopen we voor op de bio wetgeving!

Naast het biologische gras en de insecten krijgen onze kippen en hanen biologisch voer en een biologisch kruidenmengsel afgestemd op de behoefte van de hennen en hanen.

De verpakking van het eierdoosje en de wikkel worden gemaakt van 100% recyclebaar materiaal.

In de mobiele kippenkar hanteren we de Demeter richtlijnen voor de hoeveelheid hanen die bij de dames mogen wonen. Elke kar heeft dus 5 stoere ‘Bodyguards”.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
Bio Grown

Wij groeien eco-vriendelijk producten van mycelium en lokaal verkregen landbouwafval. Mycelium is het wortelnetwerk van paddenstoelen. Het mycelium fungeert als een natuurlijke lijm die in staat is biomassa aan elkaar te binden.

Wij werken samen met de natuur om duurzame materialen te maken voor bijvoorbeeld verpakkingen, isolatie panelen en interieur designproducten. Deze producten zijn biologisch afbreekbaar en hebben een negatieve CO2 voetafdruk.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Vink Aannemingsmaatschappij B.V.

Een nieuwe jonge organisatie die in samenwerking met de duurzame adviseurs direct naar niv 5 kon certificeren. Hierbij is het gebruik van HVO een belangrijk onderdeel om CO2 te besparen.

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
Facilicom Group

Binnen Facilicom is duurzaamheid een thema waar we de afgelopen jaren steeds meer grote stappen hebben gezet op het gebied van verduurzaming. Niet alleen onze CO2 Footprint is hierin relevant maar met een kleine 100 nationaliteiten zijn we ook een zeer divers bedrijf en speelt een onderwerp als diversiteit of inclusiviteit en belangrijke rol. Op al deze thema´s zetten we dit jaar en de komende jaren zeer relevante en grote stappen. Denk hierbij aan verduurzaming van ons gehele wagenpark (CO2 neutraal in 2030) van zo´n 2000 voertuigen, verduurzaming van onze panden en zelf opwekken van energie, het genereren van een leefbaar inkomen voor al onze medewerkers (zeer relevant voor o.a. schoonmakers).

Verder gaan we altijd actief in gesprek met onze opdrachtgevers om ondersteunend te zijn in energie besparing en vergroening van de dienstverlening. We zijn trotse bezitter van de CO2 Prestatieladder (niveau 3) en scoren trede 2 op de PSO Ladder.

Als laatste moedigen we keten initiatieven aan en participeren we in branche gesprekken, ook hierin spelen we een leidende rol en lopen we voorop. We zijn ambitieus en zijn continu aan het investeren om de meest duurzame facilitaire dienstverlener van Nederland te worden

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
De Alliantie

Als grote woningcorporatie staat de Alliantie voor de taak om 55.000 woningen te verduurzamen en daarnaast nog duizenden duurzame woningen te bouwen.

Als koploper van de grote woningcorporaties heeft het bezig gemiddeld al meer dan een jaar label B en wordt er elke dag hard gewerkt aan het nog duurzamer maken van de woningen. Daar houdt het niet op, elke afdeling wordt uitgedaagd een eigen bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen om in 2050 CO2-neutraal, klimaatadaptief en circulair te zijn.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
Hollander Techniek

Installatietechniek is een traditionele branche waar heel veel gebeurt op het gebied van duurzaam ondernemen. Naast het terugbrengen van onze eigen CO2 footprint werken wij aan projecten die bijdragen aan 10 van de 17 SDGs. We hebben ambities gesteld voor 2025 waarin we klimaatneutraal willen werken in al onze activiteiten. Waarin we met onze ketenpartners circulaire oplossingen vinden om onze milieu impact terug te brengen. We reduceren onze materiaalstromen en proberen een bijdrage te leveren met circulair installeren. Medewerkers die hierin het afgelopen jaar zijn meegenomen gaan er vol voor en dat is heel inspirerend voor collega’s en een sector die in beweging is maar echt nog stappen moet maken. Met ons duurzaamheidsprogramma “door groen doen grenzen verleggen” maken we onze medewerkers bewust wat we doen en wat er nog allemaal beter kan.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Viridi Air

Het strategisch doel van Viridi Air is om zoveel mogelijk bedrijven in beweging te krijgen om bij te dragen aan schone lucht voor personeel, klanten of maatschappij.

Door het planten van luchtzuiverende bomen op een unieke manier wordt naast CO2 juist veel fijnstof, ozon, NOx en ammoniak uit de lucht gefilterd. De aanplantwijze is niet zoals een traditioneel bosgebied maar in stroken/lanen. Door deze bomen in een buitengebied te planten, waar ook veel wind staat, worden grote hoeveelheden luchtverontreiniging uit de buitenlucht gefilterd. Minder vervuiling in de buitenlucht betekent minder vervuiling in de binnenlucht. Biodiversiteit, het planten van verschillende boomsoorten en hagen is belangrijk voor het gezond en toekomstbestendig maken van de bomen.

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
SpeedComfort

De SpeedComfort BV startte in 2015 met de ontwikkeling en productie van een slimme radiatorventilator.

Onze missie is om zoveel mogelijk huishoudens te helpen met flink besparen op hun energiegebruik. En daarmee ook CO2 uitstoot significant te beperken. MilieuCentraal berekende, dat als een kwart van de Nederlandse huishoudens die 30% besparing realiseert, dat elk jaar 1,1 miljard kilo CO2 uitstoot scheelt.

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
De Nieuwe Graanschuur

In de Nieuwe Graanschuur kun je producten in je eigen potten, flessen, bakken en zakken verpakken en betaal je ook niet voor de verpakkingen. Er worden biologische en veel streekproducten verkocht en in het horeca-gedeelte worden gerechten gemaakt van producten die tegen de datum zijn of die niet mooi genoeg zijn om te verkopen.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
Ekoplaza (Udea bv)

Bedrijf wat volledige bedrijfsvoering inzet op verduurzaming van de voedselketen. Daarbinnen mooie projecten om C02 Neutraal te worden.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Moonen Packaging

Als ketenregisseur hanteren we een duurzaam verpakkingsbeleid. We gaan voor een waardevolle samenwerking met onze klantrelaties. Dat doen we door proactief met je mee te denken. Wij zijn continu op zoek naar nieuwe oplossingen die zowel innovatief als duurzaam zijn. Al meer dan 15 jaar ligt onze focus op groen en respectvol omgaan met de planeet. In Europa zijn we koploper in composteerbare verpakkingen, op basis van hernieuwbare grondstoffen. Wie met ons werkt, merkt dat besparen niet minder is, maar juist meer. Werken met Moonen, is werken met het groenste bedrijf van Nederland, winnaar van de 3e Lean & Green Star in duurzame logistiek. We leggen onze lat steeds hoger. 

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
Closing the Loop

Ze zorgen voor het terugwinnen van de grondstoffen uit oude mobieltjes (opgehaald bij bedrijven in Nederland of in landen in Afrika) – waardoor die grondstoffen weer geschikt zijn om te gebruiken.

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
YB - Yoghurt Barn

Dit bedrijf is het eerste horeca bedrijf dat klimaat-POSITIEF is en streeft naar volledig Vegan van haar assortiment wat inhoudt dat de met de productie van bijv. vegan yoghurt gepaard gaande CO2 uitstoot, watergebruik e.d. voorkomen wordt

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
Unwaste

Afval is te mooi om weg te gooien. Unwaste geeft afval een nieuwe functie in verzorgingsproducten, zodat we elke dag de schoonheid kunnen ervaren. Inmiddels ook een fijne consumenten lijn en webshop!

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Uzin-Utz

Al jaren voert men de boventoon in duurzaamheid met als basis de groenste fabriek van Nederland. Momenteel zijn er plannen voor een uitbreiding (verdubbeling productie en nieuwe poeder fabriek) die in vergevorderd stadium zijn en waarbij duurzaamheid op alle mogelijke facetten wordt doorgevoerd. Tevens is de filosofie en uitvoering van MVO en kwaliteit verankerd in de cultuur van het bedrijf. Uzin-Utz (voorheen Unipro) is een voorbeeld voor vele andere bedrijven.

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
ecoDynamic

Vervaardigd materiaal wat wordt gewonnen uit de omgeving en is CO2-neutraal. Heeft ook een duurzaamheidspaspoort en Martijn zet zich in samen met het team voor een schonere wereld.

Onze missie is om zoveel mogelijk huishoudens te helpen met flink besparen op hun energiegebruik. En daarmee ook CO2 uitstoot significant te beperken. MilieuCentraal berekende, dat als een kwart van de Nederlandse huishoudens die 30% besparing realiseert, dat elk jaar 1,1 miljard kilo CO2 uitstoot scheelt.

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
ZustainaBox

Ze zijn de duurzame cadeaubox met een missie: zoveel mogelijk mensen verliefd laten worden op eco producten. Je kan als consument (werknemer) je footprint enorm verkleinen door producten uit je huishouden te vervangen door eco varianten. Beter voor je lichaam en moeder aarde. En dat laten zij zien. Ze toveren graag die big smile op je gezicht en maken je voor eeuwig verliefd op duurzame producten door er cadeaus van te maken. Ze willen je het liefst verslaafd maken. Dat doen ze door cadeauboxen voor de particuliere en zakelijke markt te maken vol met de ‘good stuff’. Ze vertellen het verhaal achter het product en de ondernemer met boxflyers, podcasts en blogs. Een duurzame beleving dus. Geen gedoe. Leuk, makkelijk en niet duur. Zij maken van duurzaam leven een feest.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
De Hartekampgroep

De Hartekampgroep is een zorginstelling welke zeer gedreven is in het verduurzamen aan doen er alles aan om alles zo duurzaam mogelijk te doen de actie welke zij hebben ondernomen zijn : Aangesloten bij Milieu Platform Zorg, Ondertekenaar van de Green Deal voor de zorg, Meer dan 500 zonnepanelen geplaatst over meerdere locaties, LED verlichting in alle gebouwen, Waterbesparende kranen, Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, Afvalwijzer geïmplementeerd, De nog te bouwen nieuwlocaties (de Raak en Huis in de Duinen) zullen voldoen aan de BENG-eisen. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouw., Workshop duurzaamheid voor cliënten ontwikkeld, Voor cliënten is een duurzaamheids-kwartetspel ontwikkeld., Op teamniveau zijn duurzaamheidsdoelen gesteld, Het energieverbruik wordt gemonitord., Milieu-thermometer certificaat Brons behaald voor 3 locaties: Hartekampterrein,, Richard Holkade en Juttersoord.Duurzaam Vastgoedbeheerbeleid is vastgesteld, Waar mogelijk van koken op gas naar koken op inductie, Energiezuinige drogers (warmtepompdrogers), Duurzaam inkopen is opgenomen in het inkoopbeleidsplan, Verhuizing naar een ultra energiezuinig hoofdkantoor (A++) per februari 2021.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Looops

Looops is een bedrijf in kantoormeubilairen en bij hun zit de duurzaamheid hun bloed. En dat vertaalt zich in alles wat zij doen. Voor alle productiemethoden wordt door hun gezocht naar de meest groene oplossing. Voor bekleding worden bijvoorbeeld stoffen van gerecyclede pet-flessen of oude kleding gebruikt, of stoffen van biologische vezels zoals hennep, brandnetels en vlas. Ze opereren zoveel mogelijk lokaal en zijn altijd alert op reductie van CO2 uitstoot. Voor hun samenwerkingen selecteren zij circulaire partijen. Het lukt hun inmiddels om tachtig tot negentig procent van al het aangeleverde materiaal een nieuw leven te geven.

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
Dekkergroep

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is de drijvende kracht achter onze bedrijfsvoering. Bij het nemen van beslissingen zoeken we de balans tussen Mens, Aarde en Resultaat en toetsen we ze op leefbaarheid, billijkheid en levensvatbaarheid. Zodra de balans klopt weten we dat we een duurzaam besluit nemen.

We zijn zuinig op de materialen die we gebruiken, op de grondstoffen die we winnen, op de natuur waarin we werken, en op de mensen die voor en met ons (samen)werken. We weten dat alles waar we aandacht aan besteden, langer mee gaat. Een kwestie van gezond verstand.Zo kijken wij naar verduurzaming. 

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
Den Ouden Groenrecycling BV

Den Ouden bouwt momenteel een nieuwe productielijn op locatie Kelpen-Oler die houtchips uit reststromen (houtrestanten papier en hout industrie) gaat verwerken tot een zeer hoogwaardige houtvezel. Het proces is volledig circulair en de elektriciteit voor het proces wekken we deels zelf op doormiddel van zonnepanelen.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
GroenLeven

Wij dragen als marktleider in grootschalige zonne-energie direct bij aan de energietransitie, 2% van het klimaatakkoord. Wij willen de wereld voorzien van schone energie. Doen dat samen met ondernemers door innovatieve dubbelfuncties te creeren. Daarnaast bestaan we in 2021 precies 10 jaar en zijn we net verhuisd naar een bestaand nieuw kantoorpand. Ook in dit kantoor hebben we onze missie doorgevoerd; ons kantoormeubelair is gerecycled en van duurzaam materiaal, we zitten tegenover het treinstation, het is oude pand van Aegon dat we mede hebben ontwikkeld naar een multifunctioneel kantoor met studentenwoningen en zonnepanelen op het dak. 

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Dura Vermeer

Dura Vermeer is onder de bouwbedrijven het meest succesvol in het tonen van duurzaam gedrag. De ambiëren en focusthema’s zijn bottom-up in samenwerking met de decentrale MT’s opgezet. Daarbij stuurt Dura Vermeer succesvol op 3 duurzaamheidsambities: uitstoot naar 0, zoveel mogelijk hergebruik van materialen en Groener en Gezonder bouwen. Daarnaast hebben we een actieve vrouwennetwerk met de naam EVA. Zij hebben de ambitie om meer vrouwen in de topposities van Dura Vermeer te krijgen, en met succes. Ook hebben we sinds een aantal jaar een eigen Bureau Social Return dat SROI in projecten stimuleert en helpt in te vullen. Sinds dit jaar hebben we een bedrijf gestart Dura Vermeer Urban Miner BV dat inspeelt op hergebruik van materialen waardoor we de milieuimpact van onze projecten gaan verlagen. Tegelijkertijd is dit een slimme BouwHub in de regio Rotterdam. Met duurzaam vervoer gaan we de stad in om onze uitstoot te beperken. We zijn initiatiefnemer en kartrekker van het initiatief “de Circulaire Weg” waarbij we met acht Provincies het verdienmodel onderzoeken. Het doel hierbij is hergebruik van materialen in de toekomst stimuleren en minder aanspraak doen om schaarde grondstoffen. Tot slot werken we aan de “Natuurladder”. Een initiatief dat ambities op het thema natuur meetbaar maakt voor infraprojecten.

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
GoodFuture

Een bedrijf dat weet waar het woord duurzaam voor staat. Alle poriën die ze hebben straalt groen uit. Een mooie partner als leverancier.

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
GRO Mushrooms bv

Bij GRO wordt het restproduct koffiedik gebruikt bij de teelt van duurzame oesterzwammen. Deze paddenstoelen worden gebruikt bij de productie van vega, vegan en blended producten zoals o.a.. kroketten, bitterballen, burgers en chips. Op deze manier proberen zij bij te dragen aan de vermindering van de vleesconsumptie.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
Compass Infrastructuur Nederland

Duurzaamheid en de toekomstbestendigheid van Compass als bedrijf zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De zorg voor mensen, voor de wereld om ons heen, is al sinds de oprichting leidend voor alles wat we doen. Beslissingen van vandaag worden genomen met de effecten op langer termijn in het achterhoofd. Het zit echt in ons DNA.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Verstegen spices and sauces

Met alweer 136 jaar ervaring, weet Verstegen als geen ander dat de keuzes van vandaag consequenties hebben voor de volgende generaties. We nemen dan ook onze verantwoordelijkheid in de kruiden- en specerijenketens. Wij zijn een familiebedrijf en zetten ons met hart en ziel in voor een duurzame toekomst. Een toekomst waarin onze kinderen en generaties na hen kunnen leven in een wereld waarin er voldoende gezond en duurzaam voedsel is voor iedereen.

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
Olijck Foods

Olijck Foods zet vol in op de eiwittransitie. Met smaak en verwondering proberen we iedereen te overtuigen om minder vlees en meer plantaardig te gaan eten. We werken hierbij met drie labels/merken waaronder voedingsproducten op de markt (Food Service & Food Retail) worden gebracht. Bij de labels Meat-You-Halfway en Sea Veggies spelen daarnaast zeewieren een belangrijke rol. Zeewieren zijn in termen van CO2 reductie zeer interessant, het groeit op zee (geen ontbossing) en vangt door de groei CO2 op.

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
Groene Bouwhekken

Groene Bouwhekken laat zien hoe je duurzaam kunt produceren. Niet alleen in termen van materiaal maar vooral ook qua mensen. Bovendien, zet je rondom een bouwplaats deze groene bouwhekken, dan straal je ook als bouwplaats iets uit. You help spread the message. Ook niet verkeerd lijkt me! Plus, het zijn jonge gasten die achter dit bedrijf zitten. Die hard werken. 

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
Holmatro

Holmatro laat op 4 van de 17 SDG’s een hoge ambitie en uitwerking zien en is zo een voorbeeld in de branche, de keten en voor andere MKB bedrijven. Goal 8, 12, 13 en 17 zijn alle vier ingezet om duurzaam ondernemen binnen dit bedrijf.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Bouwnext

Het bedrijf zet zich voor 100% in om de bouw duurzaam te maken en gebouwen energie neutraal te maken!


Vooral de directeur ( Carl Peter Goossen) is een bevlogen pleitbezorger van de Passiefhuis bouwmethode.

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
Pieter Pot

Pieter Pot is op een missie om boodschappen verpakkingsvrij te maken. Met de verpakkingsvrije bezorgdienst verminderen ze de hoeveelheid afval en CO2. Ze maken het leuk en makkelijk om boodschappen te doen zonder al die onnodige wegwerpverpakkingen.

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
Santas koffie

Maatschappelijk duurzaam ondernemen
Veel van onze afnemers onderschrijven de term ‘maatschappelijk duurzaam ondernemen’ en voegen bij het gebruik van onze producten de daad bij het woord. Ons unieke statiegeldconcept helpt onze klanten ook bij het behalen van hun doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.
Duurzame retourverpakking
Naast onze primaire ambacht proberen wij tevens zorg te dragen voor mens & milieu. Natuurlijk zijn wij Fairtrade (Max Havelaar), Bio (Skal) en MVO gecertificeerd. Maar vanuit onze overtuiging dat duurzaamheid verder gaat dan certificering, namen wij in 1988 al het initiatief om te stoppen met plastic- en folie wegwerpverpakkingen voor onze koffies.
Wij introduceerden daarom een unieke & duurzame retourverpakking; het ijzersterke koffieblik. Hiermee streven wij ernaar om zo min mogelijk afval te creëren. Niet alléén in woord, maar ook in daad dankzij ons tastbare & duurzame retourverpakking concept.

Mens & Milieu
Zowel mens als milieu staan hoog in het vaandel bij Santas Koffie. Niet alleen in woord maar ook in daad. Santas Koffie is al jaren een vertrouwde werkgever in Rotterdam. Goed werkgeverschap is voor Santas Koffie een belangrijke kernwaarde. Ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is er ruimte in ons bedrijf. Wanneer het gaat om milieu; hanteren wij een duurzame verpakkingsmethode en voldoen wij aan verscheidene certificaten.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
Kipster

Onze belangrijkste waarde is respect voor leven. Welzijn en gezondheid van dier en mens staan voorop.

De broertjes van onze hennen proberen we een goed leven te geven. We doden ze niet (zoals gebruikelijk) zodra ze uit het ei kruipen.

Onze kippen eten een speciaal ontwikkeld voer van resten uit, bijvoorbeeld, grote bakkerijen. Zo dragen ze bij aan een beter milieu en gaan ze verspilling tegen.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Strobox

Als je kijk naar impact op zowel lokaal, sociaal en duurzaam gebied dan denk ik dat zei elke box aanvinken. Ze zijn oprecht en gaan niet achter het grote geld aan maar geven bewust om mens en natuur. In combinatie met het huizentekort waar we mee kampen denk ik dat een onderneming als deze een perfect voorbeeld is van wat jullie zoeken.

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
Zonnegoed Ens

Op Zonnegoed werken we vanuit het principe dat een gezonde bodem de basis is voor gezonde producten. Onder de oppervlakte speelt zich een fascinerend samenspel af tussen allerlei organismen. En hoe diverser dit bodemleven is, hoe gezonder de bodem en de gewassen die daarin groeien.

We bouwen inmiddels ruim 20 jaar met slimme innovaties, doordachte teeltmethoden en moderne technieken aan een vruchtbare bodem en dat werpt z’n vruchten af. Waar vroeger de gewassen groeiden op de mest die we gaven, groeien ze nu grotendeels op de voeding die het bodemleven vrijmaakt uit al het organisch materiaal dat we op het land achterlaten, terugbrengen en van buitenaf aanvoeren. Dit proces noemen we de ‘oude kracht’ van de bodem.

Het mooie van het werken aan een gezonde bodem is dat het klimaat er ‘gratis’ van mee profiteert. Door de akkers meer te geven dan je er van oogst, groeit de humuslaag in de bodem. Die humus is niet alleen prettig omdat het water en voedingsstoffen vasthoudt. maar ook vanwege de koolstof die erin zit. Hoe meer koolstof in de bodem des te minder CO2 in de lucht. Jaarlijks leggen we op Zonnegoed ruim 3 ton CO2 per hectare vast. Dat is veel meer dan we gebruiken om onze akkers te bewerken en onze producten te bewaren. 

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
GreenSand

Het bedrijf verkoopt een gesteente dat CO2 permanent uit de lucht verwijderd op een natuurlijke wijze. Dit gesteente heet olivijn en dit is hoe de aarde al voor 4.5 miljars jaar co2 uit de lucht haalt. Als we 0.2mm van dit gesteente over de aardbol verspreiden zijn we in 30 jaar van het klimaat probleem af.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
DeDuurzameTuin.nl

Webwinkel met duurzame producten voor mens, dier, tuin en huishouden. Met ruim 35 jaar ervaring in duurzaam werken. Reeds diverse prijszen gewonnen! Duurzaamste Hovenier van Nederland 2013-2017. Getipt voor Trouw duurzaamste Honderd. Heeft Duurzaamste Tuin van Nederland ontworpen in 2014. Duurzame nominatie tijdens internationale tuinbeurs Plantarium. Geeft lezingen over duurzaamheid in heel Nederland en België. Sinds 2021 zelfstandig bedrijf met duurzame groei van ruim 60 % per jaar. Betreft binnenkort nieuw pand om duurzame groei verder te kunnen optimaliseren.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Neste Architect

Architectbureau die natuurinclusief ontwerpt

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
The Shore

Surfen is natuur, en spelen met de elementen. De heerlijke omgeving van het strand lijkt vanzelfsprekend, maar is dat niet. Om latere generaties ook te laten genieten van het strand, de golven en onze wereld gaat The Shore heel ver in haar duurzaamheidsprincipe. Dit is hoe ze zelf in het leven staan, maar ook hoe ze graag ondernemen, met- en met dank aan de elementen.

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
Santas koffie

Maatschappelijk duurzaam ondernemen
Veel van onze afnemers onderschrijven de term ‘maatschappelijk duurzaam ondernemen’ en voegen bij het gebruik van onze producten de daad bij het woord. Ons unieke statiegeldconcept helpt onze klanten ook bij het behalen van hun doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.
Duurzame retourverpakking
Naast onze primaire ambacht proberen wij tevens zorg te dragen voor mens & milieu. Natuurlijk zijn wij Fairtrade (Max Havelaar), Bio (Skal) en MVO gecertificeerd. Maar vanuit onze overtuiging dat duurzaamheid verder gaat dan certificering, namen wij in 1988 al het initiatief om te stoppen met plastic- en folie wegwerpverpakkingen voor onze koffies.
Wij introduceerden daarom een unieke & duurzame retourverpakking; het ijzersterke koffieblik. Hiermee streven wij ernaar om zo min mogelijk afval te creëren. Niet alléén in woord, maar ook in daad dankzij ons tastbare & duurzame retourverpakking concept.

Mens & Milieu
Zowel mens als milieu staan hoog in het vaandel bij Santas Koffie. Niet alleen in woord maar ook in daad. Santas Koffie is al jaren een vertrouwde werkgever in Rotterdam. Goed werkgeverschap is voor Santas Koffie een belangrijke kernwaarde. Ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is er ruimte in ons bedrijf. Wanneer het gaat om milieu; hanteren wij een duurzame verpakkingsmethode en voldoen wij aan verscheidene certificaten.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
Vibers

Vibers worden gemaakt van olifantsgras (Miscanthus x Giganteus), dat lokaal groeit op gronden die niet gebruikt worden voor voedselteelt. Olifantsgras legt 4x zo veel CO2 vast als een bos met bomen, reinigt de grond, werkt als waterberging, en voor de teelt zijn geen mest- of bestrijdingsmiddelen nodig. Met gepatenteerde technologie maakt Vibers van de vezels van het Olifantsgras moderne materialen zoals biobeton, papier en bioplastic. Hoge technische prestaties en een lage ecologische voetafdruk zijn hierbij leidend. De technologie is schaalbaar en geschikt voor bestaande productieprocessen van bedrijven over de hele wereld. Vibers helpt de Nederlandse maakindustrie duurzamer te produceren, terwijl er CO2 gereduceerd wordt. Vibers papier, bioplastic en bio-beton dragen zo bij aan de bestrijding van klimaatverandering, schaarste van grondstoffen en vervuiling. Change the script. Join the vibe. Dat is de missie van Vibers! Samen met jou en steeds meer bedrijven zorgen zij voor versnelling van de biobased economy.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Tesla Nederland

Tesla is een wereldwijd bedrijf, met als missie de overgang naar hernieuwbare energie te versnellen. Het Europese hoofdkantoor staat in Nederland. Dit doen ze middels het produceren van elektrische auto’s, waarvan er een hoop rondrijden in Nederland, maar ook door het produceren van zonnepanelen en kleine tot industriël formaat accupaketten. Door constant met de beste elektrische auto’s op de markt te komen moedigen ze andere autofabrikanten aan om met betere en concurrerende producten te komen. Dit is weer gunstig voor de consument en zorgt er voor dat we zo spoedig mogelijk allemaal zero emissie kunnen rijden. We hebben nog een lange weg te gaan, maar dankzij bedrijven als Tesla komen we er zo snel mogelijk.

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
TSN Groen

TSN Groen stuurt volledig op emissieloos transport, heeft een enorme hoeveelheid elektrische vrachtwagens aangeschaft.
Ontwikkelt zelf een batterij die je snel kunt verwisselen, heeft een enorme hoeveelheid zonnecellen op het dak (zonder subsidie), heeft een ecoloog in dienst om zijn panden in samenhang met de natuur te laten bestaan en is eigenlijk alleen maar bezig om alle onderdelen van zijn bedrijf te bekijken en te onderzoeken hoe het beter kan. Niet alleen communiceren maar juist realiseren is wat zij doen, een absoluut voorbeeldbedrijf in Nederland! http://www.tsngroen.nl

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
Robert Bosch BV

Als Bosch, met meer dan 400 vestigingen over de hele wereld, zijn wij in 2020 volledig CO2 neutraal. Alle CO2 die nog wordt uitgestoten wordt gecompenseerd. Bosch is dan ook een van de zeer weinige die kan aantonen dat alle fabrieken en kantoren wereldwijd CO2-neutraal produceren. (In Nederland heeft Bosch 10 vestigingen die volledig CO2-neutraal zijn.)

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
Infinity Repair

Met Infinity Repair aantoonbaar 75% besparen op CO2 uitstoot. De levensduur van een kozijn is zo’n 30 jaar, maar vervangen betekent opnieuw kappen van hout. Met Infinity Repair worden alleen de aangetaste of kwetsbare delen van een kozijn (meestal 25%) vervangen. Dit gebeurt met een geprefabriceerd deelelement, vervaardigd uit hoogwaardig Accoya-hout. Accoya is FSC én KOMO gecertificeerd en heeft vanuit de cradle-to-cradle-filosofie het prestigieuze Gold-certificaat gekregen. Het kozijn krijgt met Infinity Repair een nieuwe garantie voor nogmaals 25 jaar. Een innovatieve, circulaire oplossing dus, waarmee aantoonbaar 75% bespaard kan worden op CO2 uitstoot. Het concept is tot stand gekomen door samenwerking en kennis vanuit de hele keten. Alleen dat is al duurzaam. En het heeft nog twee grote voordelen: de planbaarheid en de minimale overlast voor bewoners. Repareren kan namelijk grotendeels van buitenaf.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
De Duurzame Oplossing (DDOP)

De Duurzame Oplossing (DDOP) is een startup die bezig is met het maken van een webbased calculator die huiseigenaren kunnen gebruiken om hun eigen energie verbruik te bekijken en waarbij, door het digitaal aanpassen van de woning, besparingen kunnen worden doorgerekend. Dit geeft bewoners inzicht waar bespaard kan worden en hoe verduurzamende maatregelen het energie verbruik kunnen verminderen. Doordat DDOP volledig onafhankelijk opereert geeft het bedrijf oplossingen zonder dat derde partijen informatie over de bewoner krijgen. DDOP informeert bewoners over verduurzamende maatregelen via een blog en een kennisbank. Anders dan de bestaande partijen op dit gebied heeft DDOP geen contracten met leveranciers of producenten. Enkel de technische data van verduurzamende producten wordt gebruikt in de calculaties. De informatie van DDOP wordt vrij toegankelijk voor iedereen, voor de calculatie tools wordt een bijdrage gevraagd. Dit zorgt dat DDOP onafhankelijk kan blijven.

Sustainable Development Goal 8 - Xindao
BE O Lifestyle

BE O Lifestyle is een bedrijf wat alledaagse producten maakt voor een klimaat positieve toekomst. Deze missie zijn zij gestart met de BE O Bottle, een herbruikbare waterfles gemaakt van plantbased plastic afkomst van een reststroom van suikerriet. Omdat het suikerriet tijdens de levensduur meer CO2 opneemt dan dat hij uitstoot tijdens het transport- en productieproces is de BE O Bottle klimaat positief! (-80gram per fles). Elk jaar wordt er meer dan 350 miljard kilo plastic geproduceerd. 99% van het plastic wordt gemaakt uit aardolie en dat leidt tot gigantisch veel CO2 uitstoot. Doordat veel producten slecht zijn te recyclen wordt er veel plastic verbrand of gedumpt. BE O Lifestyle wilt met klimaat positieve producten de transitie naar een duurzame en plantaardige wereld versnellen. De BE O Bottle, maar ook de toekomstige producten van BE O Lifestyle zijn bedoeld om een leven lang met zicht mee te gaan. Daarom zijn ze 100% recyclebaar, repareerbaar en zo gebruiksvriendelijk mogelijk ontworpen. Tot slot worden de producten van BE O ontworpen en geproduceerd in Nederland en geassembleerd in een sociale werkplaats.

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
Natural Yachts

Zero-emissie jachten te koop en te huur, electrisch en brandstofcel aangedreven.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
The New Fork

Marieke de Ruyter de Wildt is een hemelbestormer die data en technologie gebruikt om voedselketens transparanter en duurzamer te maken. Niet alleen de CO2-voetafdruk van voedsel is groot, en moet omlaag, ook gezondheid is een belangrijke drijfveer voor De Ruyter de Wildt. Met haar bedrijf The New Fork maakt De Ruyter de Wildt geen ideologische kwestie van duurzaamheid. Ze laat de ratio van blockchaintechnologie het werk doen om te laten zien wáár de footprint in de keten zit. Die transparantie legt de druk bij de juiste ketenpartners om in actie te komen. The New Fork is disruptief, inspirerend en het model is internationaal schaalbaar.

Sustainable Development Goal 15 - Xindao
Stichting HubKlup

Stichting HubKlup bundelt en verduurzaamt de levering van versproducten aan de Haagse horecaondernemers. Hoe ze dat doen? Simpel! Door de ritten van (vers) leveranciers buiten het centrum te verzamelen en gecombineerd af te leveren in de stad en op het strand! Op deze manier hebben ze tijdens de pilot van deze zomer gezorgd voor 60 tot 70% minder vervoersbewegingen richting het strand. Nu reden er in plaats van zes auto’s nog maar 2 per dag richting het strand. Concreet betekent dit dat er: 10.800 kilometer 4.000 kg in CO2 260 uur aan reistijd bespaard zijn in 14 weken van de zomer 2021, bij nog maar 6 strandpaviljoens. HubKlup is, sinds 2 april van afgelopen jaar, een initiatief van drie ervaren gebruikers uit de horeca: twee managers van De Grote Markt Groep en een voormalige biologische bakker uit Den Haag. Het doel van de organisatie voor 2022 is om niet alleen de strandpaviljoens van Zuid-Holland, maar ook de binnenstad van Den Haag aan te sluiten bij het initiatief voor emissie loze horeca.

Sustainable Development Goal 12 - Xindao
Veko Lightsystems

Al jaren koploper in goede duurzame verlichting en duurzame schakelsystemen erbij. En dit alles in eigen ontwikkeling.

Sustainable Development Goal 13 - Xindao
Race Against Waste

Race Against Waste neemt iedereen mee in de transitie naar een circulaire wereld. Wij combineren educatie met actie en laten mensen op deze manier hun gedrag veranderen. Onderzoek van de TU/e bevestigd dat onze projecten zorgen voor blijvende gedragsverandering, zowel tijdens als na de projecten. Honderden basisscholen door heel Nederland doen jaarlijks mee aan de E-waste Race of Textiel Race. Tijdens deze acties gaan scholen de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste genoemd) of oud textiel. Een race bestaat uit tien scholen uit een regio of gemeente. Jaarlijks organiseren we onze races op ruim 350 basisscholen in Nederland. De kinderen maken kennis met de circulaire economie en zien hoe belangrijk het is dat we minder gaan kopen. Dat we meer gaan hergebruiken en tweedehands kopen. Dat we meer gaan repareren en dat we uiteindelijk onze spullen moeten recyclen. De races starten met een leuke en educatieve gastles en daarna is het tijd voor actie! De kinderen gaan vier weken e-waste en oud textiel inzamelen en repareren. Dit doen ze niet alleen in hun eigen klas lokaal, ze betrekken de hele buurt erbij! Ze voeren campagne in de wijk door flyers en posters te verspreiden, social media berichten en Youtube filmpjes te maken en ook door de lokale media in te schakelen. Zo betrekken de kinderen iedereen uit de wijk bij de actie en laten we kinderen en hun omgeving inzien dat de transitie naar de circulaire economie leuk, leerzaam en gemakkelijk is!

Per jaar zamelen we met de E-waste Race ruim een half miljoen apparaten in, inmiddels hebben we al meer dan 2 miljoen apparaten ingezameld! Daarmee hebben we meer dan 2.2 miljoen kg aan CO2 bespaard. Na het succes van de E-waste Race zijn we vorig jaar ook begonnen met de Textiel Race. Na de eerste negen races hebben we al meer dan 100.000 kg aan oud textiel ingezameld. Er zijn meer dan 1000 kledingstukken gerepareerd zodat deze langer gebruikt worden. Al het e-waste en textiel wat we inzamelen, gaat naar lokale inzamelaars die zorgen dat het hergebruikt wordt of gerecycled wordt. Zo komt het textiel en de waardevolle grondstoffen uit het e-waste terug in de kringloop.

Inmiddels zijn we ook actief in Duitsland waar de eerste E-waste Races in Hamburg, Berlijn en Lünen een groot succes waren. Voor volgend jaar staan er al meer dan tien nieuwe Duitse races op de planning en we zijn bezig met het uitbreiden naar meer Europese landen. Zodat we steeds meer mensen kunnen betrekken bij de transitie naar de circulaire economie. Recent onderzoek toont aan dat kinderen de grootste invloed hebben op het duurzame gedrag van hun ouders, het ‘Greta Effect’.

Met onze races inspireren wij de nieuwe generatie en zij nemen hun hele omgeving hierin mee en daarom is Race Against Waste het duurzaamste bedrijf.